cursussen-pedagogisch-medewerkers
09/18/2023
3 min

Zorg jij goed voor je personeel?

09/18/2023
3 min

Als eigenaar of manager van een kinderdagverblijf of gastouderbureau heb je momenteel waarschijnlijk een grote uitdaging. Waarschijnlijk heeft jouw opvangorganisatie, net als vele andere organisaties, momenteel moeite om goed, loyaal en betrouwbaar personeel te behouden. De tekorten in de kinderopvang zijn groot en pedagogisch medewerkers kunnen overal aan de slag. Hoe zorg je ervoor dat jouw pedagogisch medewerkers en gastouders toch loyaal blijven aan jouw kinderopvangorganisatie of gastouderbureau? Zodat je ze langdurig kunt behouden en de pedagogische kwaliteit van de kinderopvang kunt versterken?


Onderzoek naar werkplezier en werkstress
In het CAO-akkoord Kinderopvang 2021-2022 is besloten dat er onderzoek zou worden gedaan naar het werkplezier en de werkstress in de kinderopvangbranche. Dit onderzoek was erop gericht om te onderzoeken welke elementen een rol spelen bij het verhogen van het werkplezier en bij het veroorzaken van werkstress bij pedagogisch professionals. Uit dit onderzoek kwamen drie belangrijke elementen naar voren voor het bevorderen van werkplezier (en uitblijven van werkstress):

  1. Waardering en erkenning
  2. Eigen regie en ontwikkelingsmogelijkheden
  3. Fijne collega’s en ondersteuning van leidinggevenden


Eigen regie en ontwikkelingsmogelijkheden
Uit het onderzoek blijkt dat minder dan de helft van de pedagogisch professionals tevreden is over de ‘eigen regie en ontwikkelingsmogelijkheden’. Uit onderstaande afbeelding  blijkt dat er een groot verschil bestaat tussen de ervaring van leidinggevenden en de ervaring van pedagogisch medewerkers. Terwijl 87% van de leidinggevenden denkt dat medewerkers mogelijkheden hebben om zelf een training te volgen, ervaart slechts 48% van de pedagogisch medewerkers dat ook zo. En waar 78% van de leidinggevenden denkt dat er opties zijn voor medewerkers om hun loopbaanwensen te vervullen, ziet slechts 44% van de pedagogisch medewerkers dat dit het geval is. Een grote discrepantie dus, en wellicht een mooi aanknopingspunt om personeel beter te kunnen behouden.

Bron: 2022. Onderzoek Energiebronnen Werkplezier in de Kinderopvang

Het is opvallend dat de cijfers zo uiteen lopen. Blijkbaar is er een groot verschil tussen wat leidinggevenden van kinderdagverblijven denken dat zij bieden aan ondersteuning en ontwikkelingsmogelijkheden, en wat pedagogisch medewerkers ervaren. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Een pedagogisch professional is misschien niet goed op de hoogte van scholingsbudget en scholingsmogelijkheden. Misschien is er te weinig overleg en contact tussen de pedagogisch medewerkers en gastouders enerzijds en de eigenaren van kinderdagverblijven en gastouderbureaus anderzijds. Wellicht bestaat er een verschil van mening over wat zinvolle scholing is. Maar 1 ding is duidelijk op basis van het onderzoek: minder dan de helft van de pedagogisch medewerkers is positief over de scholingsmogelijkheden die zij aangeboden krijgen. En dat is een enorme gemiste kans, zeker als het gaat om het behouden van loyaal en betrokken personeel.

Ben jij houder van een kinderdagverblijf of gastouderbureau? Dan willen we je uitdagen om hier eens over na te denken:

  • Welke mogelijkheden bied jij jouw pedagogisch professionals op het gebied van scholing?
  • Ben je echt geïnteresseerd in wat medewerkers drijft en wat ze graag willen leren?
  • Zorg jij door middel van ondersteuning en scholingsmogelijkheden voor een leercultuur, maar ook voor een cultuur waarin een medewerker gemotiveerd is om loyaal te blijven aan de organisatie?


Medewerkers motiveren en de loyaliteit vergroten
Een van de meest effectieve manieren om medewerkers te motiveren en te behouden is door hen de kans te bieden om zich voortdurend te ontwikkelen en te groeien in hun pedagogische rol. Dit is waarom wij denken dat permanente educatie via een abonnement bij Leerlijn Kinderopvang van onschatbare waarde is voor jouw kinderdagverblijf:

1. Verhoogde Werktevredenheid:

Een van de belangrijkste voordelen van permanente educatie is de verbeterde werkplezier die het met zich meebrengt. Wanneer medewerkers toegang hebben tot kwalitatieve scholingsprogramma's, voelen ze zich gewaardeerd en ondersteund in hun professionele groei. Hierdoor neemt de tevredenheid toe, wat een positieve invloed heeft op hun dagelijkse werkzaamheden en interacties met kinderen.

2. Verbeterde Kwaliteit van Kinderopvang:

Pedagogisch professionals met permanente educatie zijn beter toegerust om hoogwaardige opvang te bieden aan kinderen. Ze beschikken over de nieuwste kennis en inzichten op het gebied van kinderontwikkeling, veiligheid en pedagogiek, wat direct van invloed is op de kwaliteit van de dienstverlening die jouw kinderdagverblijf biedt. Dit trekt niet alleen ouders aan, maar behoudt ook bestaande klanten.

3. Kostenbesparing op Werving en Training:

Het behouden van goed opgeleid personeel betekent dat je niet voortdurend nieuwe medewerkers hoeft aan te nemen en op te leiden. Hierdoor bespaar je kosten die anders gepaard zouden gaan met werving, inwerkperiodes en trainingstijd. Met een abonnement op Leerlijn Kinderopvang investeer je in het behouden van waardevolle teamleden, wat zich vertaalt in kostenbesparingen op de lange termijn.

4. Toegang tot Voortdurende Groei:

Met Leerlijn Kinderopvang hebben medewerkers toegang tot voortdurende groei en ontwikkeling. Onze abonnementsdienst biedt een scala aan relevante cursussen die medewerkers kunnen volgen om hun kennis en vaardigheden aan te scherpen. Of het nu gaat om nieuwe benaderingen van pedagogiek, de meldcode kindermishandeling of specifieke pedagogische technieken, jouw team kan altijd blijven leren en groeien.


Samengevat:

Het behouden van gekwalificeerd personeel in de kinderopvang is van cruciaal belang voor de groei en het succes van jouw kinderdagverblijf. Permanente educatie via een abonnement bij Leerlijn Kinderopvang biedt niet alleen medewerkers de kans om te groeien, maar het versterkt ook de kwaliteit van jouw dienstverlening en bespaart kosten op werving en training. Investeer vandaag nog in de toekomst van jouw kinderdagverblijf door permanente educatie te omarmen en te profiteren van de voordelen die het biedt.

Op deze pagina vind je meer informatie over ons abonnement.


Categorieën