Algemene Vragen
Ik heb nog een vraag over 1 van jullie cursussen en wil graag even contact met jullie.
Dat kan altijd! Je kunt ons bellen op 06-53471062 of mailen naar info@leerlijnkinderopvang.nl. We helpen je graag verder!
Voldoet de IKK-Babyscholing die jullie aanbieden aan alle eisen van de wet IKK?
Ja, onze online cursus IKK Babyscholing voldoet aan alle gestelde eisen en is goedgekeurd door de FCB. Met het certificaat dat je behaalt na het afronden van de cursus voldoe jij (of voldoet jouw personeel) aan alle eisen omtrent de Babyscholing. Vanaf 2025 is het verplicht voor pedagogisch medewerkers die werken met 0 jarigen om een certificaat Babyscholing in bezit te hebben.
Hoe lang is het IKK Babyscholing certificaat geldig?
Het IKK Babyscholing certificaat blijft onbeperkt geldig en is niet gekoppeld aan je werkgever. Je kunt dus met dit IKK certificaat bij verschillende werkgevers op babygroepen werken.
Wat moet ik doen als ik de cursus niet meer wil afronden?
Als je een cursus niet meer wil afronden is het fijn als je dit ons even laat weten. Wij kunnen dan zorgen dat we je uit onze administratie halen en dat je van ons geen informatie meer ontvangt over de cursus.
Kan ik nog annuleren nadat ik een betaling heb gedaan?
Ja, je kunt nog tot 14 dagen annuleren nadat je een betaling hebt gedaan, tenzij je al begonnen bent met de cursus. Je hebt dan gebruik gemaakt van de cursus en dan is annuleren niet meer mogelijk. Voor ons uitgebreide annuleringsbeleid verwijzen we je graag naar onze algemene voorwaarden, deze zijn te vinden onderaan deze pagina in de blauwe footer.
Hoe lang heb ik toegang tot de online leeromgeving?
Tenzij het nadrukkelijk anders staat beschreven op de cursuspagina, krijg je 1 jaar lang toegang tot jouw cursus. Dit jaar gaat in vanaf het moment dat je de inloggegevens hebt ontvangen. Na 1 jaar verloopt de toegang automatisch. Heb je je cursus niet kunnen afronden? Dan kun je tegen een gereduceerd tarief opnieuw toegang kopen. Ben je ziek, zwanger of is er een andere zwaarwegende reden waardoor je de cursus niet hebt kunnen volgen, dan kunnen we in overleg met jou kosteloos uitstel verlenen. Trek hiervoor wel op tijd (minimaal 2 maanden voor de einddatum) aan de bel, wanneer jij vermoed dat je de cursus niet op tijd kunt afronden.
Wat moet ik doen als ik denk dat ik door ziekte, zwangerschap of een andere zwaarwegende reden mijn cursus niet op tijd kan afronden?
Ben je ziek, zwanger of is er een andere zwaarwegende reden waardoor je de cursus niet hebt kunnen volgen, dan kunnen we in overleg met jou kosteloos uitstel verlenen. Trek hiervoor wel op tijd (minimaal 2 maanden voor de einddatum) aan de bel, wanneer jij vermoed dat je de cursus niet op tijd kunt afronden. We kunnen dan in overleg met jou bepalen hoe lang je uitstel nodig hebt. Daar doen we niet moeilijk over.
Ik zit al in de online leeromgeving en heb een inhoudelijke vraag voor 1 van de orthopedagogen. Hoe kan ik deze vraag het beste stellen?
In de online leeromgeving kun je rechtsbovenin een berichtje sturen. Dit bericht komt terecht bij 1 van onze orthopedagogen. Zij reageren binnen 5 werkdagen op je inhoudelijke vraag.
Ik zit al in de online leeromgeving en heb een technische vraag. Wat moet ik doen?
Voor technische vragen kun je het beste een e-mail sturen naar info@leerlijnkinderopvang.nl. Wij reageren uiterlijk binnen 2 werkdagen, maar meestal al dezelfde dag, op jouw technische vraag en helpen je daar graag verder mee.
Vragen over STAP-budget
Hoe kan ik STAP-budget aanvragen?
Voor het aanvragen van STAP-budget heb je van ons een aanmeldbewijs voor een specifieke cursus nodig. Meld je op deze website aan voor de cursus van je keuze die gesubsidieerd wordt door STAP. Je ontvangt van ons dan een aanmeldbewijs en alle uitleg die je nodig hebt om STAP-budget aan te vragen.
Bij het eerstvolgende tijdvak kun je jouw STAP-budget aanvragen met het aanmeldbewijs dat je van ons hebt gekregen. Zoals je waarschijnlijk wel weet is STAP-budget erg populair en lukt het niet altijd in 1 keer om het budget succesvol aan te vragen. Je kunt het dan bij een nieuw tijdvak opnieuw proberen.
Wat heb ik nodig om een STAP-aanvraag in te dienen?
Voor het aanvragen van STAP-budget heb je het volgende nodig:
- Internetverbinding
- Een laptop/computer/tablet/telefoon
- Toegang tot DigiD
- STAP-vooraanmeldingsbewijs: dit document (pdf) sturen wij naar de jou op nadat je je aangemeld hebt om een cursus van ons te volgen met STAP-budget.
Moet ik de cursus zelf betalen als ik geen STAP-subsidie krijg?
Nee, je bent nooit verplicht om de cursus zelf te betalen als je geen STAP-subsidie krijgt. Als de aanvraag om wat voor reden dan ook niet goedgekeurd is of het budget was al op, dan heb je bij ons altijd de mogelijkheid om de STAP-vooraanmelding kosteloos te annuleren of door te schuiven naar het volgende aanvraag-tijdvak.
Kan ik nog annuleren nadat mijn STAP-aanvraag goedgekeurd is?
Als je wilt annuleren terwijl je STAP-aanvraag goedgekeurd is, gelden onze algemene voorwaarden. Annuleren kan vrijblijvend als je nog geen STAP-budget hebt aangevraagd. Is de aanvraag echter goedgekeurd, dan kan je nog annuleren in uitzonderlijke gevallen en in overleg met ons. Heb je toegang gekregen tot de online leeromgeving (vanaf de startdatum op je aanmeld-bewijs), dan heb je beschikbaarheid over al het lesmateriaal en is annuleren niet meer mogelijk.
Simpel uitgelegd:
- Annuleren voorafgaand aan STAP-budgetaanvraag, of als het STAP budget niet wordt verleend: Gratis
- Annuleren na goedkeuring STAP-budgetaanvraag, maar voorafgaand aan starten scholing: Alleen in uitzonderlijke gevallen (in overleg)
- Annuleren na de startdatum op het aanmeldbewijs: de cursus wordt als 'voltooid' gezien. Je kunt in het komende kalenderjaar weer opnieuw STAP-budget aanvragen. Dit is omdat je met een e-learning direct toegang krijgt tot al het lesmateriaal.
Heb ik een nieuw aanmeldbewijs nodig als ik in een volgend tijdvak opnieuw ga proberen om STAP-budget aan te vragen?
Ja, je hebt elk tijdvak een nieuw aanmeldbewijs van ons nodig voor de door jou gekozen cursus. Heb je geen STAP-budget kunnen aanvragen (om welke reden dan ook) en heb je voor het volgende tijdvak een nieuw aanmeldbewijs nodig? Laat het ons dan even weten als je deze niet al van ons hebt ontvangen.
Als ik een cursus volg met STAP-subsidie moet ik dan de factuur eerst zelf betalen?
Als je een cursus volgt met STAP-subsidie, betaalt het UWV de cursus rechtstreeks aan ons uit. Wij sturen daarvoor een factuur aan het UWV. Je ontvangt van ons dus geen factuur en hoeft niets zelf voor te schieten.
Wat gebeurt er als het STAP budget op is?
Elke 2 maanden komt er nieuw STAP-budget beschikbaar. Is het onverhoopt niet gelukt om je STAP-budget in dit tijdvak aan te vragen, dan kun je het in het volgend tijdvak opnieuw proberen. Je hebt dan wel een nieuw aanmeldbewijs van ons nodig.
Kan ik ook STAP-subsidie krijgen als mijn werkgever de opleiding betaalt?
Als jouw werkgever de cursus betaalt, dan kun jij daar geen STAP-subsidie voor aanvragen. Overleg dus met je werkgever of zij jouw opleiding willen vergoeden.
Vragen over de Online Leeromgeving
Als ik mijzelf of mijn personeel aanmeld voor een online cursus, wat gebeurt er dan?
Wanneer jij de betaling via onze website hebt afgerond ontvang je allereerst van ons een factuur per e-mail. Wij gaan direct aan de slag met het klaarzetten van de juiste scholing in jouw persoonlijke online leeromgeving. Binnen twee werkdagen ontvang je voor deze online leeromgeving je inloggegevens. Met deze inloggegevens krijg jij toegang tot de online cursus van jouw keuze. Ben je een werkgever en heb je cursussen aangeschaft voor je personeel? Dan geldt hetzelfde: zij krijgen binnen 2 werkdagen toegang tot de online leeromgeving en ontvangen van ons instructies om in te loggen.
Hoe ziet de online leeromgeving eruit?
De online leeromgeving is een toegankelijke en simpele website waar jij kunt zien voor welke cursussen je allemaal bent ingeschreven. Nadat je op de cursus van jouw keuze hebt geklikt zie je allerlei modules. Elke module bevat teksten, artikelen, video's, quizzen en opdrachten. Ook zit er bij de meeste cursussen een digitaal werkboek. Op deze manier ga je heel actief aan de slag met de lesstof en wordt het nooit saai! In je online leeromgeving kun je ook precies zien wat je al hebt gedaan en wat je nog moet doen, zodat je je eigen voortgang kunt checken. Ook kun je, indien nodig, inhoudelijke vragen stellen aan onze orthopedagogen.
Wat zijn de technische specificaties voor de online leeromgeving?
Jij hebt alleen een laptop/tablet of ander device nodig waarmee jij toegang hebt tot het internet. Een telefoon is niet handig, omdat je vaak ook opdrachten moet maken in het digitale werkboek. Dat is niet zo prettig op een klein scherm. Wij zorgen ervoor dat de online leeromgeving altijd beschikbaar is voor jou. Wij hebben hiervoor een contract afgesloten bij een softwareleverancier. Zij zorgen dat alles goed verloopt, zodat jij je niet druk hoeft te maken over technische zaken. Is er onverhoopt toch een storing, dan hebben zij een groot team dat direct aan de slag gaat om de online leeromgeving weer toegankelijk te maken. Gelukkig komt dit bijna nooit voor en kan je altijd, wanneer je maar wilt, 24/7 aan de slag met je cursus.
Hoe lang krijg ik toegang tot de online leeromgeving?
Tenzij het nadrukkelijk anders staat beschreven op de cursuspagina, krijg je 1 jaar lang toegang tot jouw cursus. Dit jaar gaat in vanaf het moment dat je de inloggegevens hebt ontvangen. Na 1 jaar verloopt de toegang automatisch. Heb je je cursus niet kunnen afronden? Dan kun je tegen een gereduceerd tarief opnieuw toegang kopen. Ben je ziek, zwanger of is er een andere zwaarwegende reden waardoor je de cursus niet hebt kunnen volgen, dan kunnen we in overleg met jou kosteloos uitstel verlenen. Trek hiervoor wel op tijd (minimaal 2 maanden voor de einddatum) aan de bel, wanneer jij vermoed dat je de cursus niet op tijd kunt afronden.