Heb jij de Wet-IKK babyscholing al gevolgd?

Ben jij pedagogisch medewerker op een kinderdagverblijf? En vang jij minimaal 1 baby op die tussen de 0 en 1 jaar oud is? Let dan goed op, want dit betekent dat jij in de toekomst (vanaf 2025) verplicht bent om een wet IKK certificaat te hebben. Hieronder lees je alles wat je moet weten over deze  babycursus. Door het volgen van onze IKK-babyscholing cursus wordt je al pedagogisch medewerker opgeleid tot echte baby-specialist. En voldoe jij aan alle eisen die de overheid in de Wet IKK stelt aan pedagogisch medewerkers die met baby's werken (en waar de GGD tijdens inspecties op controleert). Werken met baby's wordt op deze manier leuk en gemakkelijk.

Voordelen van e-learning IKK Babyscholing

01

De e-learning is op eigen tijd en tempo te volgen. Gewoon vanuit huis. Geen extra reiskosten, locatiekosten, inval-kosten, etcetera dus voor het kinderdagverblijf.

02

Onze e-learning IKK Babyscholing wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,2! Met deze e-learning zit je dus sowieso goed.

03
Ook bij e-learning is het mogelijk om 'samen, met het hele team' te leren. De online training nodigt uit tot overleg en reflectie in de praktijk. Zo kan je toch van elkaar leren, ondanks dat je de theorie individueel doorloopt.
04
Snel, betrouwbaar en inhoudelijk sterk (door orthopedagogen ontwikkeld). Ook voor door de wol geverfde ervaren pedagogisch professionals nog steeds heel leerzaam!

Leerdoelen IKK - Babyscholing

De leerdoelen voor de babyscholing zijn uitgesplitst in kennis en vaardigheden zoals vermeld in de CAO Kinderopvang.

1. Kennis van 0-jarigen:

 • De ontwikkeling van het babybrein en de invloed hiervan op het gedrag.
 • De cognitieve, taal-, fijne en grove motorische, zintuiglijke en de sociaal-emotionele ontwikkeling.
 • De mijlpalen gerelateerd aan de cognitieve, taal-, fijne en grove motorische, zintuiglijke en de sociaal-emotionele ontwikkelingsgebieden.
 • Spel- en ontwikkelingsmaterialen die geschikt zijn voor 0-jarigen
 • De fysieke ontwikkeling.

2. Vaardigheden voor het werken met 0-jarigen: 

De pedagogisch medewerker...

 • Kan 0-jarigen op een respectvolle manier verzorgen met als uitgangspunt de eigen inbreng van de baby.
 • Kan (contact)initiatieven (verbale en non-verbale) van 0-jarigen herkennen en hierop adequaat reageren.
 • Kan tiltechnieken toepassen op een voor 0-jarige respectvolle en ergonomisch verantwoorde manier.
 • Kan inspelen op het individuele slaap- waakritme.
 • Kan interacties tussen baby’s onderling stimuleren en begeleiden.
 • Kan antwoorden geven op vragen van ouders over ontwikkeling en welbevinden
 • Kan kansen signaleren, creëren en benutten om passende activiteiten, spel- en ontwikkelingsmaterialen aan te bieden.

Wat ga je leren?

brein-ontwikkeling-babys-cursus

Module 1

In module 1 bespreken we jouw visie op baby-opvang en de ontwikkelingsmijlpalen van 0 tot 1 jaar. Daarnaast gaan we het hebben over het brein van baby's, de prikkelverwerking en zintuigen. Ook de Motorische en Sociaal Emotionele ontwikkeling komt aan bod in deze module. Je gaat in de praktijk oefenen met het herkennen en adequaat reageren op (contact)initiatieven van baby's en schrijft hierover een reflectie.

Module 2

In module 2 bespreken we de beste manier om baby's vast te houden en het belang van een kwalitatief goede interactie tussen jou en de baby. De zes interactievaardigheden van pedagogisch professionals komen aan bod en wordt aandacht besteed aan het integreren van 'Emotionele Ondersteuning' in jouw dagelijkse werk.  Je gaat in de praktijk oefenen met en reflecteren op respectvolle til-technieken en het toepassen van de interactievaardigheid 'Emotionele Ondersteuning' bieden.

Module 3 

In module 3 bespreken we hoe je de baby respectvol verzorgd met daarbij aandacht voor de autonomie van de baby. Ook hebben we het over het bieden van structuur en grenzen zodat de baby zich veilig voelt, met inachtneming van de autonomie. Je gaat in de praktijk oefenen met de  interactievaardigheid Respect voor Autonomie en de interactievaardigheid Structuur en grenzen bieden. Je schrijft hierover een reflectie in je persoonlijke werkboek.

Module 4 

In module 4 bespreken we hoe je zegt wat je doet en doet wat je zegt bij jonge kinderen. We leren je hoe het beste te communiceren met 0 jarigen en we hebben het over het belang van de tijd nemen! Ten slotte besteden we aandacht aan feedback geven aan en ontvangen van collega's. Je gaat in de praktijk oefenen met de  interactievaardigheid 'Communicatie'. Je reflecteert hierop in je persoonlijke werkboek.

Module 5 

In module 5 bespreken we hoe je de ontwikkeling van jonge kinderen kunt stimuleren en hierbij kunt aansluiten. Ook bespreken we hoe je interactie tussen baby's en kinderen onderling stimuleert en begeleid. Je gaat in de praktijk oefenen met de  interactievaardigheid 'Ontwikkelingsstimulering' en 'Interacties begeleiden' en reflecteert hierop.

Module 6

In module 6 bespreken we hoe je de (speel)groep optimaal kunt inrichten op jonge kinderen en hebben we het over verrassend spelmateriaal.  .We hebben het over hoe je het beste kan samen werken met ouders (met verschillende achtergronden en culturen) en met je collega's. Je gaat in de praktijk aan de slag met de  opvangruimte en gesprekken aangaan met ouders. Je schrijft hierover een reflectie in je persoonlijke werkboek.

Blijf voldoen aan alle eisen...

De e-learning 'Beter met Baby's is vanaf 1-1-2025 wettelijk verplicht voor alle pedagogisch medewerkers die (wel eens) met baby's werken op de groep. Dit geldt zowel voor vaste als tijdelijke medewerkers en voor zowel verticale als horizontale groepen. Zodra er een baby wordt opgevangen van tussen de 0 en 1 jaar, dienen de pedagogisch medewerkers die op deze groep staan geschoold te zijn volgens de eisen van de wet IKK. Let dus goed op, ook wanneer je een keer als invaller gaat werken een babygroep moet je dan een baby-certificaat hebben behaald.

Praktische informatie

Doelgroep

Deze scholing is speciaal ontwikkeld voor pedagogisch medewerkers, gastouders en nanny’s die kinderen van 0-1 jaar opvangen.


Je kunt deze cursus volgen wanneer je MBO niveau 2 of hoger hebt afgerond. Het niveau van deze cursus is MBO niveau 4. 

Certificaat

Na voldoende afronding van de cursus ontvang je het wettelijk verplichte certificaat ‘Wet IKK Babyscholing’, dit certificaat voldoet aan alle CAO eisen.  Voldoende afronding betekent een voldoende op de eindtoets (1 herkansing mogelijk) en een voldoende voor je werkboek (1 herkansing mogelijk). Op deze cursus zijn geen vrijstellingen van toepassing.

Studiebelasting

Deze online cursus duurt 22 uur en kan je op eigen tijd en tempo volgen, gewoon thuis vanaf de bank. Je voert de praktijkopdrachten uit tijdens werktijd. Vragen aan de docent (orthopedagoog) kunnen worden gesteld via de chatfunctie in de online leeromgeving en worden wekelijks beantwoord.

Kosten en toegang

Na aanschaf van de cursus wordt de cursist binnen 2 werkdagen toegevoegd aan de online leeromgeving. De prijs van deze scholing is  229,95. Dit is inclusief certificaat en 1 jaar lang toegang tot de online leeromgeving. Na 1 jaar vervalt de toegang tot de online leeromgeving automatisch. Heb je de babyscholing niet op tijd afgerond dan kun je met korting de cursus opnieuw toegang aanschaffen. 

Ga jij ook aan de slag met de e-learning?

De e-learning Beter met Baby's voldoet aan al deze kennis-en vaardigheidseisen. Na het volgen van de training is de Pedagogisch Medewerker weer helemaal up to date als het gaat om de ontwikkeling van baby's.

Wat deelnemers en houders zeggen...

Duidelijk en prettig!
Deze training zorgt ervoor dat we weer meer gebruik van (alledaagse) materialen, zoals luierdozen, om mee te spelen. Vooral met de dreumesjes op de groep kan je heel leuk aan de slag. De online leeromgeving was duidelijk en prettig.
Thecla - KDV Kids voor Kinderen
Zeer goed bevallen!
De online training babyscholing is ons goed bevallen. Iedereen is zeer te spreken over de cursus en de pedagogisch medewerkers geven aan dat alles helder en duidelijk besproken wordt in de online leeromgeving. Aanrader dus!
Sabine - KDV Het Boerderijtje
Fijne manier van leren!
De training heeft een goede afwisseling en balans tussen tekst lezen, beeldmateriaal bekijken en opdrachten maken. Het is een fijne duidelijke cursus en ideaal om via e-learning te doen. Ik vond het op deze manier heel fijn werken.
Yvonne - PM'er Kids World

Meld je (personeel) nu aan voor de Wet IKK Babyscholing

En zorg dat iedereen op tijd voldoet aan de eisen van de CAO Kinderopvang omtrent het Werken met 0-Jarigen. 

Scholing Werken met Baby's

Kijk hier het filmpje van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de veranderingen in de kinderopvang door de komst van de wet IKK.

Wel aanmelden maar nog niet betalen?

Wil jij jouw pedagogisch medewerkers aanmelden maar ben jij niet degene die de betalingen uitvoert? Klik dan op onderstaande knop om de medewerkers alvast vrijblijvend aan te melden. Wij nemen dan contact met je op over het betalen van de factuur. Alleen door het tijdig aanmelden van pedagogisch medewerkers via dit formulier (of door direct af te rekenen) kun je gebruik maken van de lopende kortingen.