E-learning: Werken met de Meldcode Kindermishandeling

In deze e-learning nemen we je stap voor stap mee in het werken met de Meldcode Kindermishandeling en leer jij wat jouw verantwoordelijkheden zijn bij het signaleren van onveiligheid.

 • Na het volgen van deze e-learning weet je precies hoe je moet werken volgens de stappen van de Meldcode – een absolute must voor iedere pedagogisch medewerker!
 • E-learning: gewoon online te volgen op eigen tijd en tempo, dus geen online klaslokaal.
 • 6,5 uur theorie, verdeeld over het afwisselend kijken van video’s, het lezen van artikelen en het maken van een kennisquizzes.
 • Daarnaast krijg je van ons een oefencasus waarmee je echt kunt gaan doorvoelen hoe elke stap van de Meldcode precies werkt.
 • Met handige checklists in PDF-formaat om op te slaan en ook na de cursus nog te kunnen raadplegen.
 • Na afronding ontvang je het certificaat 'Werken met de Meldcode Kindermishandeling' van Leerlijn Kinderopvang (NRTO keurmerk).
Aanmelden voor de cursus


Een fijne leeromgeving

Een duidelijke en overzichtelijke leeromgeving zonder poespas. 

Praktisch toepasbaar

Voortdurende vertaalslag van theorie naar praktijk, zodat je er echt wat aan hebt.

losse cursussen pedagogisch

Goed voor je CV

Deze cursus staat goed op je CV en geeft een boost aan je pedagogische kwaliteit.

Op eigen tijd en tempo

Je hebt altijd en overal toegang tot de online leeromgeving.

Toegankelijke prijs

Een kwalitatief zeer goede online scholing voor een aantrekkelijke prijs.

Kwaliteit voorop

De cursus valt onder het NRTO keurmerk en is geschreven door een ervaren orthopedagoog.

Waarom is deze e-learning belangrijk?

Kindermishandeling komt vaker voor dan je denkt. En wist je dat emotionele verwaarlozing ook kindermishandeling is? In deze e-learning bespreken we de verschillende vormen van kindermishandeling en hoe dit kan ontstaan. Je leert de (mogelijke) signalen herkennen en krijgt inzicht in wat jouw verantwoordelijkheden zijn als pedagogisch medewerker. Je gaat de Meldcode Kindermishandeling (nu eens echt!) goed leren kennen en weet aan het einde van deze cursus exact wat je moet doen bij elke stap van de Meldcode. Je krijgt handige checklists die je ook na de cursus kunt gebruiken in je dagelijkse werk. En dat alles met een hele belangrijke reden: we moeten met alle jeugdprofessionals samen werken om zoveel mogelijk kinderen in een veilige omgeving te laten opgroeien. En dat kan alleen als ook op het kinderdagverblijf goed gesignaleerd wordt. Deze cursus is dan ook een absolute must voor iedere pedagogisch medewerker.€ 129,95

E-learning Werken met de Meldcode Kindermishandeling

 • 1 jaar toegang tot de online leeromgeving
 • 6,5 uur studiebelasting
 • Met certificaat na afronding van de e-learning
 • Altijd en overal toegang tot de modules
Nu aanmelden

De modules in deze cursus

Module 1

In de eerste module bespreken we uitgebreid wat kindermishandeling precies is en welke verschillende vormen er zijn. We bespreken welke risicofactoren er zijn en wat de gevolgen zijn op latere leeftijd. Daarna nemen we je mee naar het werken met de Meldcode Kindermishandeling en leggen we aan de hand van duidelijke voorbeelden uit welke stappen je moet zetten bij het werken met deze Meldcode. Ook bespreken we in deze module de verschillende verantwoordelijkheden die pedagogisch medewerkers, pedagogisch coaches en houders van kinderdagverblijven hebben op het gebied van het signaleren en bespreekbaar maken van (vermoedens van) kindermishandeling.


Module 2

In de tweede module bespreken we alle 5 de stappen van de Meldcode. We bespreken per stap wat je precies moet doen en geven je handige tools en checklists die je daarbij kunnen helpen. Bij elke stap krijg je een oefen-opdracht, waardoor je echt gaat ervaren hoe het is om deze specifieke stap uit te voeren. Na het volgen van deze module weet je precies wat je wanneer moet doen, wie je moet spreken en waar je de juiste informatie kunt delen. Ook bespreken we hoe je samen kunt werken met andere professionals op het gebied van kindermishandeling, zoals Veilig Thuis.Module 3

In de derde module ga je actief aan de slag met het oefenen met een praktijkcasus die ons wordt geleverd. Door te oefenen met de Meldcode op een echte casus vanuit de praktijk, gaat de Meldcode voor jou nog meer ‘leven’ en zal je nog beter snappen wat er nu precies van jou als professional verwacht wordt bij iedere stap. Dit is de laatste stap die je nodig hebt om echt te kunnen zeggen: ik weet wat ik precies wat ik moet doen bij signalen van onveiligheid en vermoedens van kindermishandeling.


Wat zeggen onze cursisten?

Waarom ben je deze cursus gaan volgen?

- Het is en blijft een moeilijk onderwerp, waar serieus naar gekeken moet blijven worden. Er zijn jaarlijks heel veel gevallen van geweld en kindermishandeling;

- De meldcode is recent aangepast, ik wil graag bijblijven met mijn kennis;

- Om te weten hoe te handelen in dit soort situaties en beter te kunnen inschatten wanneer er sprake kan zijn van kindermishandeling.Wat is je grootste inzicht n.a.v. deze cursus?

- Dat ook kinderen waarbij het lijkt alsof er niet direct veel aan de hand lijkt te zijn wel iets aan de hand kan zijn;

- Hoe je stap voor stap de meldcode kunt toepassen;

- Het is noodzakelijk om te kunnen werken met de meldcode. En te handelen naar de stappen die je moet doorlopen om het in kaart te brengen.

- Ik ga nu bewuster om met het signaleren van bepaalde kenmerken (fysiek en psychisch) van een kind;


Waarom zou je anderen deze cursus aanbevelen?

- Het gaat dieper dan mensen denken. Ik dacht ook dat kindermishandeling perse alleen fysiek en psychisch is maar er is ook kind verwaarlozing en daaraan moet ook aandacht besteed worden;

- Alle stappen van de meldcode worden goed besproken met voorbeelden;

- De cursus is erg duidelijk en het is goed om alle belangrijke documenten rondom de Meldcode Kindermishandeling bij elkaar te hebben.


Leerdoelen van deze e-learning

Na het volgen van deze cursus: 

 • Weet je wat onveiligheid en kindermishandeling betekent en welke verschillende vormen van kindermishandeling er zijn.
 • Weet je hoe onveiligheid en kindermishandeling kan ontstaan en wat de gevolgen ervan kunnen zijn. 
 • Kun je signalen van onveiligheid en/of kindermishandeling herkennen en in kaart brengen. 
 • Weet je hoe je signalen van onveiligheid en/of kindermishandeling kunt bespreken met collega's. 
 • Weet je hoe je op een respectvolle en niet-oordelende manier in gesprek zou kunnen gaan met ouders. 
 • Weet je hoe je de 'Meldcode Kindermishandeling' werkt en ken je je verantwoordelijkheden zoals beschreven in het 'Protocol Kindermishandeling en Grensoverschrijdend Gedrag'. 

Deze cursisten gingen je voor... 

Verdieping in meldcode kindermishandeling

Ik wilde deze cursus volgen om verdieping te zoeken in wat te doen bij eventuele kindermishandeling. De cursus heeft goede inhoudelijke informatie en biedt veel, duidelijke voorbeelden. Ik heb geleerd dat ook bij kinderen waarbij het lijkt alsof er niet veel aan de hand lijkt te zijn er wel iets aan de hand kan zijn! Het contact verliep soepel en na het aanvragen van de cursus werd ik snel toegevoegd aan de online leeromgeving. 

Z. - Pedagogisch Medewerker 

Zeer duidelijke inhoud

Door het volgen van deze cursus ben ik nog meer alert op signalen van kindermishandeling.


Alle stappen van de meldcode werden goed besproken en de informatie wordt zeer duidelijk uitgelegd.


Als gastouder is het noodzakelijk om te kunnen werken met de meldcode en deze cursus heeft me hier bij geholpen.M. - Gastouder

Duidelijke leeromgeving

Ik ben de cursus gaan volgen om te weten hoe te handelen in situaties en beter te kunnen inschatten wanneer er sprake kan zijn van kindermishandeling. 

Ik heb geleerd welke stappen nodig zijn om te doorlopen om tot een goede aanpak te komen. Door deze cursus krijg je een goed inzicht in hoe en bij wie je moet zijn bij eventuele kindermishandeling. 
R. - Pedagogisch Medewerker

Aanmelden 

Wil jij dit programma graag volgen? Geef dan je interesse door via onderstaande knop. Je ontvangt dan als eerste de mogelijkheid om met een early-bird korting in te stappen en wordt bovendien op de hoogte gehouden over wanneer dit programma weer beschikbaar is.
Je gegevens zijn veilig bij ons

Praktische informatie

Doelgroep

Deze scholing is speciaal ontwikkeld voor pedagogisch medewerkers, gastouders en nanny’s die kinderen van 0-12 jaar opvangen. 


Je kunt deze cursus volgen wanneer je MBO niveau 2 of hoger hebt afgerond. Het niveau van deze cursus is MBO niveau 4.  

Certificaat

Na voldoende afronding van de scholing ontvang je het certificaat ‘Werken met de Meldcode Kindermishandeling’ van de Leerlijn Kinderopvang. Voldoende afronding betekent dat er 100% online leeractiviteit wordt behaald en een voldoende op de eindtoets (1 herkansing mogelijk). Op deze cursus zijn geen vrijstellingen van toepassing. Voor deze cursus zijn geen vrijstellingen van toepassing.

Studiebelasting

Deze online cursus duurt 6,5 uur en kan je op eigen tijd en tempo volgen, gewoon thuis vanaf de bank. Je hebt alleen een computer/laptop of tablet nodig met internet/wifi. 


Vragen aan de docent (orthopedagoog) kunnen worden gesteld via de chatfunctie in de online leeromgeving en worden wekelijks beantwoord.

Prijs

Na aanschaf van de cursus wordt de cursist binnen 2 werkdagen toegevoegd aan de online leeromgeving. De prijs van deze scholing is € 119,95. Dit is inclusief certificaat en 1 jaar lang toegang tot de online leeromgeving.

Na 1 jaar vervalt de toegang tot de online leeromgeving automatisch. Heb je de cursus niet op tijd afgerond dan kun je met korting opnieuw toegang aanschaffen.

Professione​​​​el, be​​​​trouwbaar ​​​​en persoonlijk

Wil je professionele online scholing voor jouw pedagogisch professionals? En zoek je daarbij naar een samenwerkingspartner die snel reageert, met je mee denkt en waarbij kwaliteit van A tot Z centraal staat? Bij ons kun je rekenen op:

 • Kwalitatief zeer hoog aangeschreven online scholingsmogelijkheden, zowel losse cursussen als permanente educatie.
 • Online scholing met het kwaliteitskeurmerk van de Nederlandse Raad voor Training en Onderwijs (NRTO). 
 • Een persoonlijk certificaat op naam na afronding van de scholingsmodule. 
 • Rechtstreeks contact met een vaste contactpersoon, scherpe tarieven en nét dat extra beetje voor jou als trouwe klant. 

Aanmelden 

Wil jij dit programma graag volgen? Geef dan je interesse door via onderstaande knop. Je ontvangt dan als eerste de mogelijkheid om met een early-bird korting in te stappen en wordt bovendien op de hoogte gehouden over wanneer dit programma weer beschikbaar is.
Je gegevens zijn veilig bij ons