E-learning: Vroegsignalering Opvallend Gedrag

Ben jij als Pedagogisch Professional werkzaam in de kinderopvang en gastouderopvang? En wil je je graag specialiseren op het gebied van Vroegsignalering bij opvallend gedrag? Dan is deze online scholing echt iets voor jou:

 • 6 uur e-learning over vroegtijdig signaleren van opvallend gedrag, verdeeld over 4 verschillende ontwikkelingsdomeinen.
 • Diepgaande maar praktisch toe te passen kennis over vroegtijdig signaleren in de kinderopvang en gastouderopvang.
 • Geen dure en saaie training op locatie, maar gewoon thuis, op eigen tijd en tempo te volgen.
 • Na afronding ontvang je het certificaat 'Vroegsignalering van Opvallend Gedrag' van Leerlijn Kinderopvang (NRTO keurmerk).

Een fijne leeromgeving

Een duidelijke en overzichtelijke leeromgeving zonder poespas. 

Praktisch toepasbaar

Voortdurende vertaalslag van theorie naar praktijk, zodat je er echt wat aan hebt.

losse cursussen pedagogisch

Goed voor je CV

Deze cursus staat goed op je CV en geeft een boost aan je pedagogische kwaliteit.

Op eigen tijd en tempo

Je hebt altijd en overal toegang tot de online leeromgeving.

Toegankelijke prijs

Een kwalitatief zeer goede online scholing voor een aantrekkelijke prijs.

Kwaliteit voorop

De cursus valt onder het NRTO keurmerk en is geschreven door een ervaren orthopedagoog.

Waarom is deze e-learning belangrijk?

In deze online scholing gaan we in op het tijdig signaleren van een eventuele afwijkende ontwikkeling. Daarmee bedoelen we specifiek het in kaart brengen en expliciet maken van opvallend gedrag. Op ieder kinderdagverblijf en bij veel gastouderopvanglocaties is er wel een kindje dat opvalt door zijn of haar gedrag. Is dit gewoon normaal peutergedrag of is er misschien toch meer aan de hand? We helpen je in de cursus om signalen in kaart te brengen, je gerust te stellen over veel 'normaal' peuter-gedrag en je te ondersteunen bij het in gesprek gaan met ouders als er toch meer aan de hand lijkt te zijn. Je leert om gedrag te bespreken op een manier waarbij je oog hebt voor de ouders en hun zienswijze, en waarbij je aandacht hebt voor het gezamenlijke belang, namelijk dat het goed gaat met dit kindje.


€ 119,95

E-learning Vroegsignalering opvallend gedrag

 • 1 jaar toegang tot de online leeromgeving
 • 6 uur studiebelasting
 • Met certificaat na afronding van de e-learning
 • Altijd en overal toegang tot de modules

De modules in deze cursus

Module 1

In de eerste module bespreken we waarom vroeg-signalering zo belangrijk is en wat er wel en niet onder valt. Je leert hoe je kunt inschatten of gedrag nog ‘normaal’ is of dat het als opvallend mag worden beschouwd. We gaan in op wat het verschil is tussen internaliserende en externaliserende problematiek en hoe je dit kunt herkennen. Tot slot gaan we in op een belangrijke misvatting die veel pedagogisch professionals nog hebben als het gaat over de oorzaken van afwijkend gedrag.Module 2

In de tweede module introduceren we ons observatiesysteem. Met dit observatiesysteem kun jij aan de hand van verschillende ontwikkelingsdomeinen de ontwikkeling van een jong kind in kaart brengen. Je leert hoe je dit precies doet, gaat er mee oefenen en  aan het einde van de module kun je dit systeem zelf toepassen in je dagelijkse opvangpraktijk, wanneer jij zorgen hebt over een kindje. Dit geeft jou en je collega’s een duidelijk beeld van de ontwikkeling van dit kindje en veel handvatten om hierover in gesprek te gaan en eventuele handelingsgerichte acties in te zetten.


Module 3

In module drie leer je om op objectieve wijze een verslag te schrijven over je observaties. Je hebt hierbij oog voor de verschillende aspecten van de ontwikkeling van het kind en maakt gebruik van veel voorbeelden om je observaties te ondersteunen. Dit verslag is niet bedoeld als een soort ‘diagnostisch verslag’, maar kan je helpen om in gesprek te gaan met collega’s, externe deskundigen en ouders over de ontwikkeling van een kind.


Wat zeggen onze cursisten?

Waarom ben je deze cursus gaan volgen?

- Om meer inzicht te krijgen in wat nu 'normaal' is en meer handvatten in handen te krijgen om ermee om te gaan als er iets opvallend of afwijkend is of zichtbaar lijkt te zijn;

- Uitbreiding van mijn pedagogische kennis;

-Verdieping in het onderwerp 'Vroegsignalering'.


Wat is je grootste inzicht n.a.v. deze cursus?

- Het is goed om bewust te kijken naar gedrag, zowel naar binnen als naar buiten komend gedrag, en alert te blijven op signalen. Tevens het vroegtijdig bespreken en erop inspringen was weer even een extra bewustwording;

- Dat je altijd goed naar kindjes moet blijven kijken en dat niet alle opvallende gedragingen meteen ook opvallend gedrag zijn.

- Ik heb mooie handvaten gekregen over hoe je te werk kunt gaan en wanneer jij of je collega iets opvallends denkt te signaleren.


Waarom zou je anderen deze cursus aanbevelen?

- De cursus is duidelijk geschreven met goede uitleg en voorbeelden. Ik vind hem ook laagdrempelig;

- Na het afronden van de cursus heb je voor jezelf helder welke stappen je kunt ondernemen wanneer jij opvallend gedrag signaleert;

- Het contact met Leerlijn Kinderopvang verloopt erg soepel en goed. De online leeromgeving werkt prettig en is overzichtelijk.


Leerdoelen van deze e-learning

Na het volgen van de cursus 'Vroegsignalering van Opvallend Gedrag' heb je de volgende leerdoelen behaald:

 • Je begrijpt waarom vroeg-signalering belangrijk is en wat het wel en niet is.
 • Je weet hoe je kunt inschatten of gedrag nog 'normaal' is of als opvallend mag worden beschouwd.
 • Je weet het verschil tussen internaliserende en externaliserende problematiek en hoe je dit kunt herkennen.
 • Je begrijpt het belangrijke verschil tussen 'onderkennen' en 'verklaren' bij diagnostiek bij jonge kinderen.
 • Je kunt aan de hand van een observatiesysteem de ontwikkeling van een jong kind op verschillende ontwikkelingsdomeinen in kaart brengen.
 • Je bent in staat om in gesprek te gaan met collega's, externe deskundigen en ouders over de ontwikkeling van een kind.

Deze cursisten gingen je voor...

Meer inzichten gekregen

Ik ben de cursus Vroegsignalering gaan volgen om meer inzicht te krijgen in wat normaal gedrag is en om meer handvaten te krijgen om met afwijkend gedrag om te gaan. Ik heb uit deze cursus geleerd dat het goed is om bewust te kijken naar gedrag, zowel naar binnen als naar buiten komend gedrag en alert te blijven op signalen. Tevens het vroegtijdig bespreken en erop inspringen was weer even een extra bewustwording!

K. - Pedagogisch Medewerker

Aanrader!

Ik heb veel geleerd in deze cursus. De cursus heeft me handvaten gegeven om in gesprek te gaan met ouders over de ontwikkeling van de kindjes op mijn kinderdagverblijf.

Ik heb de cursus als heel positief ervaren! Je wordt snel geholpen en de cursus is duidelijk en overzichtelijk. Echt een aanrader!M. - Pedagogisch Medewerker

Super nuttige informatie die je niet op school leert

De informatie die je krijgt in deze cursus is erg nuttig, informatie die ik niet op school heb geleerd en waardoor ik dus veel nieuwe inzichten heb.

Het contact met Leerlijn Kinderopvang is erg prettig. Als ik iets niet begreep kreeg ik snel reactie van hun kant waardoor ik weer verder kon met de cursus. 


A. -  Pedagogisch Medewerker 
€ 119,95

E-learning Vroegsignalering opvallend gedrag

 • 1 jaar toegang tot de online leeromgeving
 • 6 uur studiebelasting
 • Met certificaat na afronding van de e-learning
 • Altijd en overal toegang tot de modules

Praktische informatie

Doelgroep

Deze scholing is speciaal ontwikkeld voor pedagogisch medewerkers, gastouders en nanny’s die kinderen van 0-4 jaar opvangen. 


Je kunt deze cursus volgen wanneer je MBO niveau 2 of hoger hebt afgerond. Het niveau van deze cursus is MBO niveau 4. 

Certificaat

Na voldoende afronding van de scholing ontvang je het certificaat ‘Vroegsignalering bij afwijkend gedrag’ van Leerlijn Kinderopvang. Voldoende afronding betekent dat er 100% online leeractiviteit wordt behaald en een voldoende op de eindtoets (1 herkansing mogelijk). Op deze cursus zijn geen vrijstellingen van toepassing.

Studiebelasting

Deze online cursus duurt 6 uur en kan je op eigen tijd en tempo volgen, gewoon thuis vanaf de bank.

Je hebt alleen een computer/laptop of tablet nodig met internet/wifi. Vragen aan de docent (orthopedagoog) kunnen worden gesteld via de chatfunctie in de online leeromgeving en worden wekelijks beantwoord.

Prijs

Na aanschaf van de cursus wordt de cursist binnen 2 werkdagen toegevoegd aan de online leeromgeving. De prijs van deze scholing is €119,95. Dit is inclusief certificaat en 1 jaar lang toegang tot de online leeromgeving. 


Na 1 jaar vervalt de toegang tot de online leeromgeving automatisch. 

Prof​​​​essioneel, betr​​​​ouwbaar en persoonlijk

Wil je professionele online scholing voor jouw pedagogisch professionals? En zoek je daarbij naar een samenwerkingspartner die snel reageert, met je mee denkt en waarbij kwaliteit van A tot Z centraal staat? Bij ons kun je rekenen op:

 • Kwalitatief zeer hoog aangeschreven online scholingsmogelijkheden, zowel losse cursussen als permanente educatie.
 • Online scholing met het kwaliteitskeurmerk van de Nederlandse Raad voor Training en Onderwijs (NRTO). 
 • Een persoonlijk certificaat op naam na afronding van de scholingsmodule. 
 • Rechtstreeks contact met een vaste contactpersoon, scherpe tarieven en nét dat extra beetje voor jou als trouwe klant. 
€ 119,95

E-learning Vroegsignalering opvallend gedrag

 • 1 jaar toegang tot de online leeromgeving
 • 6 uur studiebelasting
 • Met certificaat na afronding van de e-learning
 • Altijd en overal toegang tot de modules