
Nieuwe cao Kinderopvang: dit verandert er
Nieuwe cao Kinderopvang: dit verandert er – en waarom het opleidingsplan nú belangrijk is
Er is een nieuwe cao Kinderopvang! Op 1 april 2025 stemden vier cao-partijen in met het akkoord, dat met terugwerkende kracht ingaat per 1 januari 2025 en loopt tot en met eind 2026. Zoals altijd bij een nieuw akkoord, brengt dat veranderingen met zich mee: op het gebied van loon, arbeidsvoorwaarden én de ontwikkeling van medewerkers. Een van de verplichtingen in de cao is het opleidingsplan voor kinderopvangorganisaties.
Laatste formele stap: goedkeuring van het ministerie
De afspraken uit de nieuwe cao zijn inmiddels officieel vastgelegd. Nu is het wachten op goedkeuring van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Tot die tijd geldt de cao al voor organisaties die zijn aangesloten bij BK, BMK of BVOK. Zodra de cao algemeen verbindend is verklaard, gelden de afspraken – met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2025 – voor iedereen. Hoog tijd dus om te kijken wat er allemaal op je afkomt. Wat verandert er precies, en wat vraagt dat van jou als houder van een kinderdagverblijf?
Dit verandert er in de nieuwe cao Kinderopvang
Twee keer een loonsverhoging
Laten we beginnen met de lonen: die gaan in de komende anderhalf jaar twee keer omhoog. Eerst per 1 juli 2025 met 2,5 procent, daarna opnieuw per 1 september 2026 met 1,5 procent. Ook de eindejaarsuitkering stijgt: die gaat van vier procent naar vijfeneenhalf procent per januari 2025, en vervolgens naar acht procent per januari 2026.
De cao-partijen hebben daarnaast ook oog gehad voor stagiairs en startende medewerkers. De stagevergoeding stijgt in twee stappen naar 450 euro per maand voor een volledige stageweek. Voor nieuwe medewerkers in opleiding komt er een minimumloon van zestien euro per uur.
Investeren in kwaliteit en ontwikkeling: het verplichte opleidingsplan
Vanzelfsprekend draait deze cao niet alleen om geld. Er is veel aandacht voor duurzame inzetbaarheid, werkplezier en kwaliteit. Er zijn afspraken gemaakt over een gezamenlijke lobby naar de politiek, een experiment met een kortere werkweek en – nog steeds urgent – de verplichting voor organisaties om beleid op te stellen voor opleiding, scholing en loopbaanontwikkeling.
De verplichting in de vorm van een opleidingsplan – punt 8.1 in de cao – is meer dan een formaliteit. Het vraagt van jou als werkgever dat je actief beschrijft hoe medewerkers zich binnen jouw organisatie kunnen ontwikkelen. Hoe zij scholing kunnen aanvragen, hoe die wordt vergoed, welke mogelijkheden er zijn voor een persoonlijk ontwikkelplan, en hoe je als organisatie professionalisering ondersteunt.
Gratis hulp bij je opleidingsplan
Een opleidingsplan opstellen kost tijd en vraagt aandacht, en je wilt zeker weten dat het voldoet aan de cao-eisen: van budget en scholingsverlof tot gesprekken over loopbaanontwikkeling en mogelijkheden voor persoonlijke leertrajecten. Dit is iets wat vooral kleine en middelgrote kinderopvangorganisaties voelen door beperkte capaciteit. Je kunt het maken van dit plan daarom ook gratis aan ons uitbesteden: wij zorgen dat het volledig voldoet aan de cao-eisen.
Toegevoegde waarde voor je organisatie
Met een goed opleidingsplan zet je gericht in op wat echt nodig is voor je team, voor het behoud van personeel en de pedagogische kwaliteit van je organisatie. Zo voorkom je ad-hoc scholing en maak je bewuste keuzes die aansluiten bij je visie en doelen, ook wanneer de middelen beperkt zijn.
Via onze korte kwaliteitsscan verzamelen we de juiste input en stellen we kosteloos een opleidingsplan op dat volledig is afgestemd op jouw organisatie. Ook persoonlijke ontwikkelplannen voor medewerkers zijn mogelijk. Zo voldoe je aan de nieuwe cao en maak je direct werk van kwaliteit en ontwikkeling in je organisatie.
Benieuwd hoe het werkt of direct aan de slag? Lees hier meer.