vroegsignalering

E-learning: Vroegsignalering Opvallend Gedrag

Ben jij als Pedagogisch Professional werkzaam in de kinderopvang en gastouderopvang? En wil je je graag specialiseren op het gebied van Vroegsignalering? Dan is deze online scholing echt iets voor jou:

 • 6 uur online scholing over vroegtijdig signaleren van opvallend gedrag, verdeeld over 3 modules.
 • Diepgaande maar praktisch toe te passen kennis over vroegtijdig signaleren in de kinderopvang en gastouderopvang.
 • Geen dure en saaie training op locatie, maar gewoon thuis, op eigen tijd en tempo te volgen.
 • Na afronding ontvang je het certificaat 'Vroegsignalering van Opvallend Gedrag' van Leerlijn Kinderopvang (NRTO keurmerk).

Leerdoelen van deze online scholing

In deze online scholing gaan we in op het tijdig signaleren van een eventuele afwijkende ontwikkeling. Daarmee bedoelen we specifiek het in kaart brengen en expliciet maken van opvallend gedrag. Op ieder kinderdagverblijf en bij veel gastouderopvanglocaties is er wel een kindje dat opvalt door zijn of haar gedrag. Is dit gewoon normaal peutergedrag of is er misschien toch meer aan de hand? We helpen je in de cursus om signalen in kaart te brengen, je gerust te stellen over veel 'normaal' peuter-gedrag en je te ondersteunen bij het in gesprek gaan met ouders als er toch meer aan de hand lijkt te zijn.


Na het succesvol afronden van de cursus 'Vroegsignaleren van Opvallend Gedrag' heb je de volgende leerdoelen behaald:


 • Je begrijpt waarom vroeg-signalering belangrijk is en wat het wel en niet is.
 • Je weet hoe je kunt inschatten of gedrag nog 'normaal' is of als opvallend mag worden beschouwd.
 • Je weet het verschil tussen internaliserende en externaliserende problematiek en hoe je dit kunt herkennen.
 • Je begrijpt het belangrijke verschil tussen 'onderkennen' en 'verklaren' bij diagnostiek bij jonge kinderen.
 • Je kunt aan de hand van een observatiesysteem de ontwikkeling van een jong kind op verschillende ontwikkelingsdomeinen in kaart brengen.
 • Je bent in staat om in gesprek te gaan met collega's, externe deskundigen en ouders over de ontwikkeling van een kind.

Praktische informatie

Doelgroep

Deze scholing is speciaal ontwikkeld voor pedagogisch medewerkers, gastouders en nanny’s die kinderen van 0-4 jaar opvangen. 

Je kunt deze cursus volgen wanneer je MBO niveau 2 of hoger hebt afgerond. Het niveau van deze cursus is MBO niveau 4. 

Certificaat

Na voldoende afronding van de scholing ontvang je het certificaat ‘Vroegsignalering afwijkende ontwikkeling’ van de Leerlijn Kinderopvang. 

Voldoende afronding betekent dat er 100% online leeractiviteit wordt behaald en een voldoende op de eindtoets (1 herkansing mogelijk). Op deze cursus zijn geen vrijstellingen van toepassing.

Studiebelasting

Deze online cursus duurt 6 uur en kan je op eigen tijd en tempo volgen, gewoon thuis vanaf de bank. Je hebt alleen een computer/laptop of tablet nodig met internet/wifi. Vragen aan de docent (orthopedagoog) kunnen worden gesteld via de chatfunctie in de online leeromgeving en worden wekelijks beantwoord.

Kosten en toegang

Na aanschaf van de cursus wordt de cursist binnen 2 werkdagen toegevoegd aan  de online leeromgeving. De prijs van deze scholing is  119,95. Dit is inclusief certificaat en 1 jaar lang toegang tot de online leeromgeving. Na 1 jaar vervalt de toegang tot de online leeromgeving automatisch. Heb je de cursus niet op tijd afgerond dan kun je met korting opnieuw toegang aanschaffen.

Modules

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod, die jou helpen om vroegtijdig opvallend gedrag van jonge kinderen te signaleren, in kaart te brengen en te bespreken.


Module 1: 

 • De basis voor het vroegtijdig signaleren van een mogelijk afwijkende ontwikkeling bij een jong kindje in de kinderopvang of gastouderopvang.
 • Je zult gaan leren wat vroegsignalering precies is, hoe je bij bepaald gedrag kunt inschatten of dit nog binnen het 'normale bereik' valt, en wat eigenlijk gezien wordt als 'normaal gedrag'.
 • We gaan in op internaliserende en externaliserende problematiek en bespreken een belangrijke misvatting als het gaat over 'diagnostiek bij jonge kinderen'.

Module 2:

 • De observatiedomeinen voor het in kaart brengen van de ontwikkeling van een jong kind in de kinderopvang/gastouderopvang.
 • Het observatiesysteem van de Leerlijn Kinderopvang dat je kunt gebruiken voor het in kaart brengen van de ontwikkeling van een jong kind.

Module 3:

 • Hoe je in gesprek gaat met collega's, ouders en eventuele externe deskundigen over de ontwikkeling van een kind en de observaties die je hebt gedaan.


De vele voordelen van online leren

01
Geen vervanging nodig voor de dagen dat jij niet op de groep aan het werk bent: de cursus kan op eigen tijd en tempo gevolgd worden.
02
De lesstof wordt op verschillende manieren aangereikt, d.m.v. video's, quizzes, een persoonlijk werkboek en leeswerk. Daardoor kun je de stof extra goed tot je nemen. 
03

Geen reistijd, geen files, geen verloren tijd tijdens fysieke lesdagen, maar concreet en snel leren wat je wilt leren. Het werken aan persoonlijke ontwikkeling werkt als een motivator.

  04

  Door verschillende trainingsmethodes is online trainen net zo interactief als klassikaal trainen. Met onze praktijkgerichte methode kunnen de geleerde vaardigheden direct toegepast worden.

  Professioneel, betrouwbaar en persoonlijk

  Wil je professionele online scholing voor jouw pedagogisch professionals? En zoek je daarbij naar een samenwerkingspartner die snel reageert, met je mee denkt en waarbij kwaliteit van A tot Z centraal staat? Bij ons kun je rekenen op:

  • Kwalitatief zeer hoog aangeschreven online scholingsmogelijkheden, zowel losse cursussen als permanente educatie.
  • Online scholing met het kwaliteitskeurmerk van de Nederlandse Raad voor Training en Onderwijs (NRTO). 
  • Een persoonlijk certificaat op naam na afronding van de scholingsmodule. 
  • Rechtstreeks contact met een vaste contactpersoon, scherpe tarieven en nét dat extra beetje voor jou als trouwe klant.