Kan ik gebruik maken van STAP budget?

23-08-2022
Let op: het Ministerie SZW heeft besloten dat Pedagogisch Medewerkers geen STAP-budget meer mogen aanvragen voor IKK Babyscholing. De reden hiervoor is dat verplichte scholing al is meegenomen in de kinderopvangtoeslag. Het Ministerie geeft aan dat Pedagogisch Medewerkers deze scholing verplicht moeten volgen en dat deze daarom onder de verantwoordelijkheid van werkgevers in de kinderopvang valt. Het is dan ook niet meer mogelijk voor Pedagogisch Medewerkers om de IKK Babyscholing te volgen met STAP budget. Pedagogisch Medewerkers die in het verleden STAP-budget hebben gekregen voor de IKK babyscholing mogen deze uiteraard wel gewoon afronden.

Voor Gastouders geldt dat zij juist wel gebruik kunnen maken van hun STAP budget voor onze Leerlijn Kinderopvang.

We geven je hierbij graag de informatie over de mogelijkheden met betrekking tot het STAP- opleidingsbudget voor gastouders en nanny's die niet in dienst zijn van een kinderopvangorganisatie. De STAP-regeling is in het leven geroepen om meer mensen te stimuleren zichzelf beroepsmatig te ontwikkelen.
Het STAP budget is een budget van €1.000 per persoon per jaar dat kan worden uitgegeven aan scholing die arbeidsmarkt gerelateerd is.


Voor gastouders en nanny's werkt het aanvragen van STAP-budget als volgt:            
 • Je meld je aan voor de Leerlijn Kinderopvang bij ons als opleider.
 • Je vermeldt hierbij je LRK nummer (waarmee UWV kan checken of jij gastouder bent).
 • Na deze aanmelding ontvang je een aanmeld-bewijs. Met dit aanmeld-bewijs kan je binnen het juiste tijdvak het STAP-budget aanvragen via het portaal van het UWV.
 • Na goedkeuring van de aanmelding door het UWV geven wij jou binnen 4 weken toegang tot de scholing.
 • Wanneer je klaar bent met de scholing, versturen wij een bewijs van deelname naar het UWV.
 • Na controle wordt het subisidie-bedrag definitief vastgesteld en ontvangen wij de  betaling voor de scholing rechtstreeks van het UWV.
Meteen aanmelden
Meld je vrijblijvend aan zodat je er snel bij bent.

Ben jij gastouder of nanny? Door middel van het STAP budget kun je nu jouw positie op de arbeidsmarkt versterken, door scholing te volgen die past bij jouw ontwikkelingsdoelen-en wensen.  Een belangrijke kanttekening: er is dit jaar budget voor ongeveer 300.000 Nederlanders, waarbij het principe 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt' wordt gehanteerd. Op is dus op. Er worden verschillende tijdvakken gehanteerd. Het eerst volgende tijdvak is: november/december 2022. Is het allemaal wat onduidelijk en overweldigend? Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Bel ons gerust even (06-53471062) of stuur een mailtje naar info@beterverbinden.nl. We denken graag met je mee. 

 • Na de toekenning van het STAP budget krijg je als gastouder/nanny toegang tot onze online leeromgeving.
 • Binnen deze leeromgeving staan alle modules die horen bij de Leerlijn Kinderopvang.
 • Het betreft 4 modules van in totaal zo'n 50 tot 60 uur (afhankelijk van hoe snel je leert en leest en hoe uitgebreid je de opdrachten maakt).
 • Wanneer je de scholing met STAP-budget volgt, moet je deze scholing binnen 1 jaar afronden (minimale digitale activiteit: 80%). 
  • Minimaal benodigd: laptop of computer met Google Chrome (gratis te downloaden).
  • Gastouders ontvangen na afronding van de scholing hetzelfde (IKK) certificaat als Pedagogisch Medewerkers, maar dit certificaat is voor gastouders (nu nog) niet verplicht. Het is niet duidelijk of dit in de toekomst wel zo is en welke eisen dan zullen worden gesteld aan de scholing voor gastouders

Aanmelden voor het STAP budget

Vul hieronder jouw gegevens in om je STAP-aanmeldingsbewijs te ontvangen. Hiermee kun je vanaf 1 november 2022 weer je STAP budget aanvragen.

Let op, dit is alleen mogelijk voor nanny's en gastouders, en helaas niet voor pedagogisch medewerkers.


Wil je nog wat meer informatie over het STAP budget? Hier download je het informatie-document over het STAP budget van de Rijksoverheid.