Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen over de Leerlijn Kinderopvang in combinatie met het STAP budget.


Moet ik de cursus zelf betalen als ik geen STAP-subsidie krijg? 

Als je geen STAP-subsidie krijgt, dan kun je ervoor kiezen om de cursus zelf te betalen of om dat aan jouw werkgever te vragen. Als de aanvraag om wat voor reden dan ook niet goedgekeurd is, heb je bij ons de mogelijkheid om de STAP-vooraanmelding te annuleren. Daar doen wij uiteraard niet moeilijk over.


Annuleren nadat de STAP-aanvraag goedgekeurd is

Als je wilt annuleren terwijl je STAP-aanvraag goedgekeurd is, gelden onze algemene voorwaarden. Annuleren kan dus vrijblijvend als je nog geen STAP-budget hebt aangevraagd. Is de aanvraag echter goedgekeurd, dan kan je nog annuleren in uitzonderlijke gevallen en in overleg met ons. Heb je toegang gekregen tot de online leeromgeving (vanaf de startdatum op je aanmeld-bewijs), dan heb je beschikbaarheid over al het lesmateriaal en is annuleren niet meer mogelijk.

Simpel uitgelegd:

- Annuleren voorafgaand aan STAP-budgetaanvraag, of als het STAP budget niet wordt verleend: Gratis
- Annuleren na goedkeuring STAP-budgetaanvraag, maar voorafgaand aan starten scholing: Alleen in uitzonderlijke gevallen (in overleg)

- Annuleren na de startdatum op het aanmeldbewijs: de cursus wordt als 'voltooid' gezien. Je kunt in het komende kalenderjaar weer opnieuw STAP-budget aanvragen. Dit is omdat je met een e-learning direct toegang krijgt tot al het lesmateriaal. 


Hoe kan ik STAP-budget aanvragen?

Je kunt STAP-budget aanvragen via de opleider waar je een training, opleiding of cursus wilt volgen. Je kunt je dus bij ons vrijblijvend aanmelden. Vervolgens doe je een vooraanmelding bij het UWV STAP-portaal en het UWV bepaalt dan of je recht hebt op STAP-budget. 


Voor wie is het STAP-budget bedoeld?

Het STAP-budget is in de basis bedoeld voor iedereen die ouder is dan 18 jaar en nog niet de AOW-gerechtigd is. Daarbij maakt het niet uit of je ergens in dienst bent, werkzoekend bent of een eigen bedrijf hebt.

Wat heb ik nodig om een STAP-aanvraag in te dienen?

Voor het aanvragen van STAP-budget heb je het volgende nodig:

- Internetverbinding

- BSN-nummer

- DigiD

- STAP-vooraanmeldingsbewijs: dit document (pdf) sturen wij naar de burger nadat die zich aangemeld om een training te volgen met STAP-budget.

En een klein beetje geduld. Want op de eerste dag van de STAP-subsidie aanvraag kan er een wachtrij zijn bij het UWV STAP-portaal.


Als ik een cursus volg met STAP-subsidie moet ik dan de factuur eerst zelf betalen?

Als je een cursus volgt met STAP-subsidie, betaalt het UWV de cursus rechtstreeks aan ons uit. Wij sturen daarvoor een factuur aan het UWV. Je ontvangt van ons dus geen factuur en hoeft niets zelf voor te schieten.


Wat is een STAP-vooraanmelding?

Een STAP-vooraanmelding is een soort optie. Je geeft via onze website aan dat je de cursus wilt volgen met het STAP-budget. Vervolgens ontvang je van ons via de e-mail een STAP-voor-aanmeldbewijs. Dit bewijs heb je nodig om bij het UWV je aanvraag in te dienen. Deze vooraanmelding is nog geen verplichting tot het volgen van de training of opleiding. Mocht je de STAP-subsidie niet gekregen hebben, dan kun je bij ons vrijblijvend annuleren.


Wat gebeurt er als het STAP-budget op is?

In principe is het STAP-budget nooit op. Iedere 2 maanden komt er nieuw budget vrij. Als het STAP-budget op is voor een bepaald tijdvak, dan kun je de training of opleiding zelf betalen of vrijblijvend annuleren. Of je vraagt opnieuw subsidie aan in het volgende tijdvak. Neem gerust telefonisch contact met ons op om te bespreken wat voor jou de beste optie is.


Kan ik ook STAP-subsidie krijgen als mijn werkgever de opleiding betaalt?

Als jouw werkgever de cursus betaalt, dan kun jij daar geen STAP-subsidie voor aanvragen. Overleg dus met je werkgever of zij jouw opleiding willen vergoeden.